dimecres, 9 de maig del 2012

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ EN L’HOMENATGE A VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

Aquest cap de setmana passat va tindre lloc
 l’Homenatge a Vicent Andrés Estellés amb un gran èxit de participació.

Prop de dues-centes persones van acollir l’acte que donava inici a l’Homenatge, divendres passat es va inaugurar al Centre Cívic del Llombo l’exposició de l’Homenatge amb vint-i-nou obres d’artistes de diverses procedències. La inauguració posava de manifest el tarannà integrador, col·laboratiu i participatiu d’aquesta proposta ja que a més de poder contemplar les obres que la composen, la poesia va acompanyar aquest acte. Xiquets i xiquetes del CEIP Carmelo Ripoll van musicar el poema “Una rosa de paper”; Gaspar Conejero, en representació del l’Associació de Veïns del Llombo va recitar un poema escrit per Estellés sobre Ontinyent i publicat a un programa de Festes de Moros i Cristians; així mateix, l’associació Lligam van presentar un vídeo en el qual els xiquets i xiquetes de l’entitat recitaven “Cançó de l’home parat”.  Aquesta exposició pot veure’s fins el 19 de maig.

Dissabte arribava l’acte del Recital que tenia lloc a la Sala Gomis. Aquest recital va acollir professionals de la música i de la paraula però també a persones que s’enfrontaven per primera vegada a un escenari. Amb aquesta barreja d’orígens va començar un recital que va repassar diverses obres d’Estellés; algunes ben conegudes, altres més inexplorades; i fins i tot algunes creacions pròpies dels artistes que hi participaven. El recital va acollir vint-i-set actuacions, més de 50 participants, i vora 300 persones de públic. Entre els assistents es trobava Carmina Andrés, filla d’Estellés, el seu marit i el seu fill, els quals van manifestar la seua satisfacció per l’acte que havia organitzat el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida. Al finalitzar l’acte l’organització els van fer entrega d’un lot de productes de la comarca per agrair-los el gest d’acompanyar-nos en aquesta festa estellesiana. Les entitats promotores de l'Homenatge també van agrair a la totalitat de persones que van participar i col·laborar a l'acte, la seua implicació. Des de l'organització es va lamentar però, que tot i que l'acte fet a la Sala Gomis era d'entrada lliure, estava promogut des de l’altruisme, i al darrera no hi cap empresa ni idea d'activitat econòmica. Tot i això, l'Ajuntament d'Ontinyent havia obligat a l'organització a pagar unes elevades taxes per a la utilització d'aquest espai públic.

Una mica més tard el sopar estellesià i la jam session que van tindre lloc a la Fundació Salvador Mollà posava fi a aquest homenatge. Un centenar de persones van participar en aquest sopar popular que va començar amb la lectura i teatralització per part de les persones assistents del poema I de les Horacianes (res no m’agrada tant com enramar-me d’oli cru el pimentó torrat...) mentre “enlairaven àvidament” un tros de pimentó torrat. Un cop clos el sopar, la jam session va començar amb actuacions improvisades de bona part dels assistents, entre els quals es trobaven artistes comarcals que van fer la seua col·laboració altruista.  

Des de l’organització considerem que aquesta manera d’entendre la cultura, des de la implicació, integració, participació i col·laboració, permet crear espais on la cultura es manté ben viva, on la cultura assumeix la responsabilitat de civisme i compromís; i sobretot, permet la participació des de tots els sectors socials sense crear espais exclusius culturals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada